czwartek, 9 czerwca 2016

Nalewka truskawkowa

Przekonanie, że przygotowanie domowej nalewki jest trudne i czasochłonne jest mylnym przekonaniem. Domowe nalewki są aromatyczne, korzystnie wpływają na nasze zdrowie i są dumą domowej piwniczki. Robi się je bardzo łatwo. Z racji tego, że trwa sezon truskawkowy prezentuję przepis na nalewkę truskawkową, która smakuje kapitalnie. Koniecznie musicie ją przygotować. Z podanego przepisu otrzymujemy 1 litr pysznego trunku. 



SKŁADNIKI:
1/2 lita czystej wódki,
1 kg truskawek,
1/2 kg cukru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Truskawki płuczę i obieram z szypułek. Owoce przekładam do dużego słoika. Truskawki zalewam wódką. Słoik zakręcam i odstawiam na 2 tygodnie w słoneczne miejsce.
2. Po dwóch tygodniach wódkę zlewam do butelki. Owoce zasypuję cukrem. Słoik znów zakręcam zakrętką i odstawiam na tydzień. Codziennie słoikiem lekko potrząsam, aby cukier lepiej się rozpuścił. 
3. Po tygodniu napój przecedzam i mieszam ze zlaną wcześniej wódką. Nalewkę filtruję i zalewam do butelek. Odstawiam na co najmniej 3 miesiące do piwniczki.  

19 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie wypróbować przepis. Wygląda smakowicie. I o ile zawsze jestem "kierowcą" co zobowiązuje do abstynencji ;) o tyle ten przepis zamierzam wykorzystać i przetestować. :D
    Ale te 3 miesiące oczekiwania... Tak długo...
    Można zamiast truskawek inne owoce stosować? Czy wówczas przepis i proporcje nie ulegną zmianie? A jeśli nie to jakie owoce polecasz?
    Pozdrawiam
    Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego samego przepisu robiłam już nalewki: malinową, jeżynową, jagodową, wiśniową i z czarnej porzeczki. Wszystkie wyszły dobre, ale najbardziej smakowały mi wiśniowa, malinowa i z jeżyn, więc te polecam. Proporcje i sposób wykonania taki sam jak w powyższym przepisie.
      PS. z wiśni muszą być usunięte pestki.

      Usuń
  2. polecam nie usuwać pestek z wiśni wtedy nalewka zyskuje kapitalną nute goryczki no i zelazna zasada najpierw zalewamy owoce alkocholem a dopiero póżniej dajemy cukier

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodawałam tylko trochę pestek, więc ta goryczka była delikatna

      Usuń
  3. bardzo pyszne tylko zrobić nalewkę na własnym alkoholu 70 procentowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można i na spirytusie, wtedy nie jest jak likier

      Usuń
    2. Tylko że niektóre owoce zalane spirytusem potrafią się zwarzyć. Tak jak pisze Darek3511, najlepszym do zalewania owoców jest alkohol max 70%

      Usuń
  4. Koniecznie muszę zrobić! Już zapisałam sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak wykorzystujecie owoce, które zostają? czy można je mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je wykorzystać do deserków.

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Oczywiście można, szczególnie większe sztuki.

      Usuń
  7. robię i czekam na efekty, za tydzień zlewam i zasypuję cukrem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy można użyć owoców mrozonych,czy raczej lepiej świeże?

    OdpowiedzUsuń