W piękną słoneczną niedzielę zapraszam na pyszny deser truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą. Jest lekki i puszysty. W sam raz na upalne, letnie dni. Do przygotowania deseru wykorzystałam Likier Strawberry Dalkowski.
Przepis na 3 porcje
SKŁADNIKI:
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
350 ml śmietany 36%,
200g truskawek,
1 kieliszek Likieru Strawberry Dalkowski,
1/2 łyżki cukru pudru,
4 kostki mlecznej czekolady,
listki melisy do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek. Kilka sztuk odkładam do dekoracji. Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Schłodzoną śmietanę (250ml) ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Do masy wlewam likier i dodaję pokrojone truskawki. Wszystko dokładnie mieszam. Masę przelewam do pucharków lub miseczek. Wstawiam na godzinę do lodówki.
2. Czekoladę kroję w małą kostkę. Pozostałą śmietanę (100ml) ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Śmietanę przekładam do rękawa cukierniczego i wykładam na wierzch deseru. Deserki dekoruję pozostałymi truskawkami, czekoladą i listkami melisy.
Wow, świetny deser a likier jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuń