SKŁADNIKI:
600g ziemniaków,
1/2 cebuli,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
2 pomidory,
1 kulka sera mozzarella,
sól,
pieprz,
suszona bazylia,
olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki oraz cebulę obieram i
ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję
jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Na
patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masy
ziemniaczanej formując okrągłe placuszki. Placki smażę na
rumiano z dwóch stron.
2. Pomidory kroję w plastry.
Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plastry. Na każdy usmażony
placek nakładam plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem i
suszoną bazylią. Na pomidorach układam plastry mozzarelli. Placki
układam na blaszce i zapiekam około 20 minut w temperaturze 170
stopni.
Placki ziemniaczane chodzą za mną od kilku dni, pychota :)
OdpowiedzUsuń