wtorek, 21 czerwca 2016

Placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszne placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą. W kilka chwil możemy przygotować tę pyszną potrawę. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
600g ziemniaków,
1/2 cebuli,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
2 pomidory,
1 kulka sera mozzarella,
sól,
pieprz,
suszona bazylia,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masy ziemniaczanej formując okrągłe placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
2. Pomidory kroję w plastry. Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plastry. Na każdy usmażony placek nakładam plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na pomidorach układam plastry mozzarelli. Placki układam na blaszce i zapiekam około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

1 komentarz:

  1. Placki ziemniaczane chodzą za mną od kilku dni, pychota :)

    OdpowiedzUsuń