SKŁADNIKI:
10 sztuk średniej wielkości młodych
ziemniaków,
10 plastrów boczku,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka papryki słodkiej
mielonej,
50g masła,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Młode ziemniaki szoruję, przekładam do garnka i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Olej mieszam z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą smaruję przestudzone ziemniaki.
2. Cebulę obieram i kroję w piórka.
Ziemniaki obkładam dookoła cebulą i zawijam w plastry boczku.
Zawinięte ziemniaki układam w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu
układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Ziemniaki piekę około
35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem
pieczenia odkrywam naczynie, aby boczek się zarumienił. 1. Młode ziemniaki szoruję, przekładam do garnka i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Olej mieszam z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą smaruję przestudzone ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz