środa, 8 czerwca 2016

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą

W środowe przedpołudnie prezentuję przepis pieczone ziemniaki zawinięte w boczek i cebulę. Ziemniaczki wybornie smakują za szklanką zimnego kefiru. Są doskonałe na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.



SKŁADNIKI:
10 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków,
10 plastrów boczku,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
50g masła,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Młode ziemniaki szoruję, przekładam do garnka i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Olej mieszam z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą smaruję przestudzone ziemniaki.
2. Cebulę obieram i kroję w piórka. Ziemniaki obkładam dookoła cebulą i zawijam w plastry boczku. Zawinięte ziemniaki układam w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Ziemniaki piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby boczek się zarumienił.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz