sobota, 11 czerwca 2016

Ciasto Arbuzowa Alabama

W sobotni poranek zapraszam na pyszne ciasto z musem arbuzowym i masą z kaszy manny. Ciasto doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Do przygotowania masy użyłam pysznego Likieru Vanilla Dalkowski. 




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru,
1 i 1/3 szklanki mąki,
6 łyżek oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki kakao,
Masa z kaszy manny:
1,5 szklanki mleka,
7 łyżek kaszy manny,
1 łyżka cukru waniliowego,
200g masła,
2 łyżki cukru pudru,
Mus arbuzowy:
1 kg miąższu z arbuza,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
Dodatkowo:
1 tabliczka mlecznej czekolady,
kandyzowana papaja do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wym. 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając gotuję przez 4 minuty. Kaszkę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną kaszkę. Na końcu do masy wlewam likier. Całość ucieram na jednolitą masę.
3. Mus: Miąższ z arbuza kroję na mniejsze kawałki. Usuwam pestki. Owoc przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem na jednolity mus. Mus arbuzowy przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia.
4. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę masy, wyrównuje. Na masę wykładam gęstniejący mus arbuzowy. Wyrównuję  i odstawiam do stężenia. Na stężony mus wykładam drugą część masy z kaszki, wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Płynną czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję kandyzowaną papają.





13 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Wygląda niesamowicie. Smakuje z pewnością rewelacyjnie. :)
    I kolejny przepis do realizacji. Dzięki Kasieńko za kolejny pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze jedno pytanie :) ile mniej więcej trzeba arbuzów na kg samego miąźszu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze jedno pytanie :) ile mniej więcej trzeba arbuzów na kg samego miąźszu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ćwiartka z dużego arbuza wystarczy.

      Usuń
    2. Ćwiartka z dużego arbuza wystarczy.

      Usuń