SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru,
1 i 1/3 szklanki mąki,
6 łyżek oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki kakao,
Masa z kaszy manny:
1,5 szklanki mleka,
7 łyżek kaszy manny,
1 łyżka cukru waniliowego,
200g masła,
2 łyżki cukru pudru,
Mus arbuzowy:
1 kg miąższu z arbuza,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
Dodatkowo:
1 tabliczka mlecznej czekolady,
kandyzowana papaja do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną
pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka,
olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewam na blaszkę (wym. 24cmx24cm), wyłożoną papierem
do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 180
stopni. Przestudzone ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa: Mleko gotuję razem z
cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę.
Cały czas mieszając gotuję przez 4 minuty. Kaszkę odstawiam do
przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą
masę. Stopniowo dodaję zimną kaszkę. Na końcu do masy wlewam likier. Całość ucieram na jednolitą masę.3. Mus: Miąższ z arbuza kroję na mniejsze kawałki. Usuwam pestki. Owoc przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem na jednolity mus. Mus arbuzowy przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia.
4. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę masy, wyrównuje. Na masę wykładam gęstniejący mus arbuzowy. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. Na stężony mus wykładam drugą część masy z kaszki, wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Płynną czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję kandyzowaną papają.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć likier?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWitam.Mozna pominac likier?
UsuńMożna :)
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź ☺
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWygląda niesamowicie. Smakuje z pewnością rewelacyjnie. :)
OdpowiedzUsuńI kolejny przepis do realizacji. Dzięki Kasieńko za kolejny pomysł. :)
Ale super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze jedno pytanie :) ile mniej więcej trzeba arbuzów na kg samego miąźszu?
OdpowiedzUsuńJeszcze jedno pytanie :) ile mniej więcej trzeba arbuzów na kg samego miąźszu?
OdpowiedzUsuńĆwiartka z dużego arbuza wystarczy.
UsuńĆwiartka z dużego arbuza wystarczy.
Usuń