niedziela, 5 czerwca 2016

Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce

Dzisiaj polecam przepis na pysznego okonia pieczonego z pomarańczą i migdałami. Latem rybę można przygotować na grillu układając ją na aluminiowej tacce. Rybę w takiej postaci możecie przygotować, jako przekąskę i zjadać się nią podczas oglądania meczów piłkarskich na  Euro 2016. 



SKŁADNIKI:
2 świeże wypatroszone okonie,
1 pomarańcza,
100g prażonych migdałów MAKAR,
80g masła,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ryby dokładnie oczyszczam z łusek, usuwam płatwy i oczy. Okonia oprószam z każdej strony solą i pieprzem. Pomarańczę kroję w półplasterki. Ryby nacinam na wierzchu. W każde nacięcie wkładam kawałki pomarańczy. Migdały siekam nożem. Połowę migdałów wkładam do środka ryb.
2. Ryby układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło kroję na mniejsze kawałki i układam na rybach oraz wkładam do środka ryb. Okonie piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posypuję ryby pozostałymi migdałami. Okonie podaję z frytkami i surówką.


Do przygotowania ryby wykorzystałam prażone solone migdały, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Prażone migdały MAKAR to produkt dedykowany pod Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej. W czasie Euro produkt ten można będzie kupić w sieciach  sklepów: Tesco, Carrefour, Auchan, Piotr i Paweł oraz Polomarket.  Migdały MAKAR mogą być idealną przekąską, którą można będzie podjadać podczas oglądania meczów. To również doskonały dodatek do wielu potraw. Każdy kto ich raz spróbuje, sięgnie po kolejne opakowanie. Polecam te produkt. 

Zachęcam do zakupów firmy MAKAR niezbędnych w każdej kuchni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz