sobota, 12 grudnia 2015

Piernik Świąteczny

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny świąteczny piernik. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Pięknie pachnie przyprawą korzenną i cynamonem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
8 dag margaryny
10 dag cukru
1/2 szklanki miodu
2 łyżki przyprawy korzennej
1/2 szklanki śmietany 18%
3 jajka
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
Polewa:
1 łyżka masła
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:
1. Margarynę rozpuszczam z miodem i cukrem. Dodaję przyprawę korzenną oraz śmietanę. Mieszam i gotuję 2-3 minuty. Masę odstawiam do przestudzenia.
2. Do masy dodaję żółtka. Miksuję. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Na końcu do ciasta dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam ciasto.
3. Ciasto wykładam na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 10x25cm). Piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Masło gotuję 3 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewą polewam ciasto. Wierzch posypuję prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi.

2 komentarze: