czwartek, 23 czerwca 2016

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

Dzisiaj polecam przepis na pyszny domowy chleb. Od czasu do czasu przygotować domowy chlebek. Zapach pieczonego chleba unosi się po całej kuchni. Chleb doskonale smakuje ze świeżym masłem. Jest idealny na śniadanie lub kolację. 



SKŁADNIKI:
Zaczyn:
50g zakwasu żytniego,
130g mąki żytniej razowej,
170ml letniej wody,
Chleb:
300g zaczynu,
125g mąki żytniej typ 720,
200g mąki pszennej grahamki,
350g mąki pszennej typ 550,
400ml letniej wody,
20g soli.

PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczyn: Do zakwasu dodaję mąkę oraz wodę. Mieszam, przykrywam folią i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce.
2. Chleb: Do miski przesiewam mąki. Dodaję wodę i rozczyn. Mieszam pobieżnie, przykrywam folią i odstawiam na 45 minut.
3. Po tym czasie wsypuję sól. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Ponownie przykrywam i odstawiam na 45 minut.
4. Następnie ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozpłaszczam i składam 4 razy. Ciasto przekładam do wysmarowanej oliwą miski, przykrywam i odstawiam na 30 minut. Czynność ze składaniem powtarzam jeszcze 2 razy.
5. Następnie formuję z ciasta okrągły bochenek. Przykrywam i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. 
6. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinam ciasto na wierzchu. 
7. Piekarnik nagrzewam do temperatury 250 stopni. Wkładam blaszkę z chlebem. Piekę 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 210 stopni i piekę jeszcze przez 35-40 minut. Upieczony chleb zdejmuję z blachy i układam na kratce do przestudzenia.

2 komentarze: