sobota, 11 czerwca 2016

Ciasto Arbuzowa Alabama

W sobotni poranek zapraszam na pyszne ciasto z musem arbuzowym i masą z kaszy manny. Ciasto doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Do przygotowania masy użyłam pysznego Likieru Vanilla Dalkowski. 




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru,
1 i 1/3 szklanki mąki,
6 łyżek oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
2 łyżki kakao,
Masa z kaszy manny:
1,5 szklanki mleka,
7 łyżek kaszy manny,
1 łyżka cukru waniliowego,
200g masła,
2 łyżki cukru pudru,
Mus arbuzowy:
1 kg miąższu z arbuza,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
Dodatkowo:
1 tabliczka mlecznej czekolady,
kandyzowana papaja do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wym. 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając gotuję przez 4 minuty. Kaszkę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną kaszkę. Na końcu do masy wlewam likier. Całość ucieram na jednolitą masę.
3. Mus: Miąższ z arbuza kroję na mniejsze kawałki. Usuwam pestki. Owoc przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem na jednolity mus. Mus arbuzowy przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia.
4. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę masy, wyrównuje. Na masę wykładam gęstniejący mus arbuzowy. Wyrównuję  i odstawiam do stężenia. Na stężony mus wykładam drugą część masy z kaszki, wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Płynną czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję kandyzowaną papają.





13 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można pominąć likier?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie. Smakuje z pewnością rewelacyjnie. :)
    I kolejny przepis do realizacji. Dzięki Kasieńko za kolejny pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze jedno pytanie :) ile mniej więcej trzeba arbuzów na kg samego miąźszu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze jedno pytanie :) ile mniej więcej trzeba arbuzów na kg samego miąźszu?

    OdpowiedzUsuń