sobota, 4 czerwca 2016

Maziak z truskawkami

Truskawki to owoce mające wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych owoców ma korzystny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Teraz kiedy trwa sezon truskawkowy warto sięgnąć po te pyszne owoce. Możecie z nich przygotować smakowite ciasta, takie jak Maziak. 



SKŁADNIKI:
Ciasto ciemne:
6 żółtek,
2 całe jajka,
1/2 szklanki cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 ml oleju,
Ciasto jasne:
6 białek,
1 kopiasta szklanka cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu 10%,
100 ml oleju,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
500g świeżych truskawek,
3 opakowania galaretki truskawkowej,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej.
2. Ciasto jasne: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i razem miksuję. Następnie do piany dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i olej.
3. Na blaszkę o wymiarach 35cmx22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto mieszam widelcem. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
4. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Masą przekładam upieczone ciasto.
5. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam truskawki na cieście. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

5 komentarzy:

  1. Pyszne letnie ciasto z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa intrygująca, a ciasto wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto! A truskawki uwielbiam! <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To moje drugie ciasto jakie zrobilem. Ciasto wyroslo mi jak karpatka. Nie wiem czy dobrze ze tych wulkanow nie dalem do srodka. Jest przepyszne tylko troszke twardawy ma spod, a nie byl spieczony.

    OdpowiedzUsuń