SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki mąki,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa kokosowa:
750 ml mleka
3 opakowania budyniu śmietankowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
250g masła,
4 łyżki cukru pudru,
100g wiórków kokosowych,
75 ml spirytusu,
Dodatkowo:
25 szt herbatników,
1,5 tabliczki białej czekolady,
2 łyżki wiórków kokosowych do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa kokosowa: Z mleka odlewam 2/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję kokos oraz spirytus. Dokładnie ucieram. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję.
3. Na masie kokosowej układam herbatniki. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Ja rafaello przygotowuję na herbatnikach. Twoja propozycja z biszkoptem jest smakowita.
OdpowiedzUsuń