SKŁADNIKI:
1/2 kg łopatki wieprzowej,
1 cebula,
1/2 pęczka koperku,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 litr wody,
1 łyżka mąki,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1,5 łyżki śmietany 18%,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz drobno
posiekany koperek. Łączę wszystkie składniki. Z masy formuję okrągłe klopsiki.
2. Pulpety obsmażam z dwóch stron na oleju. Następnie przekładam je do garnka. Wodę mieszam z mąką i papryką. Wlewam do pulpetów. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. Dodaję śmietanę i gotuję jeszcze przez 5 minut.
Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz