sobota, 16 stycznia 2016

Ciasto Tajemniczy Ogród

Jak w każdą sobotę mam dla Was przepis na pyszne ciasto. Tym razem zapraszam na lekkie, orzeźwiające ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i masą z serków homogenizowanych. Warto przygotować to ciasto, ponieważ jest przepyszne. 




SKŁADNIKI:
Biszkopt jasny: 
6 jajek,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
8 łyżek oleju,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Mus jabłkowy:
1 kg jabłek,
1/2 szklanki wody,
2 opakowania galaretki zielonej,
Masa z serków:
300g serka homogenizowanego waniliowego,
2 opakowania galaretki żółtej,
Polewa:
2 łyżki margaryny,
3 łyżki wody,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
kakaowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Biszkopt ciemn: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję stopniowo cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia.  Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Mus jabłkowy: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, wlewam wodę i prażę 5 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Na jeden blat biszkoptu jasnego wykładam gęsty mus jabłkowy, wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem.
4. Masa z serków: Galaretki żółte rozpuszczam w 400 ml wrzącej wody. Studzę. Zimne serki homogenizowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt ciemny, wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego.
5. Polewa: Margarynę, wodę, cukier oraz kakao przekładam do garnuszka i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką i wstawiam na godzinę do lodówki. 

2 komentarze: