sobota, 30 stycznia 2016

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Oto moja kolejna odsłona ciasta Rafaello, tym razem wersja bez pieczenia. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdy bez problemu może je zrobić.
Może przygotujecie je na ostatki...




SKŁADNIKI:
48 sztuk herbatników,
2 szklanki mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
200g masła,
80g wiórków kokosowych,
1 tabliczka białej czekolady + 4 kostki do posypania wierzchu ciasta,
bita śmietana i płatki migdałowe do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Połowę mleka zagotowuję. W drugiej połowie mieszam cukier, cukier waniliowy oraz mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. 
2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję startą na tarce o małych otworach czekoladę oraz wiórki kokosowe. Ucieram.
3. Na blaszce układam herbatniki, jeden obok drugiego (3 szt x 4 szt). Na herbatniki wykładam 1/4 masy. Wyrównuję. Na masie układam kolejną porcję herbatników i znów wykładam masę. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch smaruję pozostała masą i oprószam startą czekoladą. 
4. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Następnie kroję na porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz płatkami migdałowymi.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam te ciasto i często do niego wracam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto. A już dawno nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy robi się te ciasto na zwykłej dużej blaszce?

    OdpowiedzUsuń