poniedziałek, 18 stycznia 2016

Gniazdka rumowe

W poniedziałkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne smażone gniazdka rumowe. Nie może ich zabraknąć na imprezie karnawałowej. Każdemu będą smakować.  


SKŁADNIKI:

15 dag masła,
2 szklanki wody,
2 szklanki mąki,
6 jajek,
2 łyżeczki spirytusu,
1 łyżeczka aromatu rumowego,
szczypta soli,
cukier puder do posypania,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

1. Masło razem z wodą oraz solą przekładam do garnka i rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Cały czas mieszając zaparzam ciasto, do momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od brzegów garnka. Odstawiam do przestudzenia.
2. Do przestudzonego ciasta dodaję jajka, spirytus oraz aromat rumowy. Wszystko razem miksuję.
3. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Papier do pieczenia tnę nożyczkami na kwadraty. Na każdy kawałek papieru wyciskam okrągłe kółka. 
4. Na rozgrzany olej wrzucam ciasto (tak by papier był na górze). Delikatnie zdejmuję papier. Gniazdka smażę na rumiano z dwóch stron.
5. Gotowe gniazdka oprószam cukrem pudrem. 

2 komentarze: