SKŁADNIKI:
15
dag masła,
2
szklanki wody,
2
szklanki mąki,
6
jajek,
2
łyżeczki spirytusu,
1
łyżeczka aromatu rumowego,
szczypta
soli,
cukier
puder do posypania,
olej
do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło
razem z wodą oraz solą przekładam do garnka i rozpuszczam. Stopniowo
przesiewam mąkę. Cały czas mieszając zaparzam ciasto, do
momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od brzegów
garnka. Odstawiam do przestudzenia.
2. Do
przestudzonego ciasta dodaję jajka, spirytus oraz aromat rumowy.
Wszystko razem miksuję.
3. Ciasto
przekładam do rękawa cukierniczego. Papier do pieczenia tnę nożyczkami na kwadraty. Na każdy kawałek papieru wyciskam okrągłe kółka.
4. Na rozgrzany olej wrzucam ciasto (tak by papier był na górze). Delikatnie zdejmuję papier. Gniazdka smażę na rumiano z dwóch stron.
5. Gotowe gniazdka oprószam cukrem pudrem.
4. Na rozgrzany olej wrzucam ciasto (tak by papier był na górze). Delikatnie zdejmuję papier. Gniazdka smażę na rumiano z dwóch stron.
5. Gotowe gniazdka oprószam cukrem pudrem.
wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł Kasiu
OdpowiedzUsuń