SKŁADNIKI:
Oponki:
250g mąki,
50g margaryny,
200g sera białego,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
olej do smażenia,
Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady,
1,5 łyżki mleka.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i białym
serem. Dodaję cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto.
2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką
o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na środku każdego krążka robię
kieliszkiem mniejsze kółko.
2. Oponki smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po
usmażeniu oponki układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą
wodną. Dodaję mleko. Mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą
polewam usmażone oponki.
Smaczne oponki i z polewą ekstra :)
OdpowiedzUsuń