środa, 6 stycznia 2016

Półfrancuskie koperty z marmoladą

W świąteczny poranek zapraszam na pyszne ciasteczka z marmoladą. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Każdy może je bez problemu upiec i będzie zadowolony z efektu końcowego. Do ciasta nie dodałam ani grama cukru, gdyż słodycz marmolady jest wystarczająca. 



SKŁADNIKI:
200g margaryny,
2,5 szklanki mąki,
3/4 szklanki śmietany 18%,
szczypta soli,
marmolada różana.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę łączę z margaryną. Dodaję śmietanę oraz sól. Zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki.
2. Ciasto rozwałkuję i kroję na kwadraty o boku 5cm. Na środek każdego kwadratu nakładam porcję marmolady. Boki kwadratu składam do środka, lekko dociskam. Ciasteczka układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz: