Racuchy to placuszki przygotowywane na bazie mleka, mąki, drożdży i jajka. To jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Najczęściej są przygotowywane z jabłkami. Ja proponuję Wam racuchy w wersji z ananasem, które równie wspaniale smakują.
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mleka,
1 jajko,
20g drożdży,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1,5 szklanki mąki,
szczypta soli,
1 puszka ananasa plastry,
olej do smażenia,
cukier kryształ do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję jajko, cukier waniliowy oraz sól. Mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę. Ciasto dokładnie mieszam trzepaczką, aby nie było grudek. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Ananasa odsączam z syropu. Plastry ananasa zanurzam w cieście i wykładam na patelnię z rozgrzanym olejem, formując placuszki. Smażę na rumiano z dwóch stron.
3. Usmażone racuszki wykładam na talerz i posypuję cukrem kryształem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz