SKŁADNIKI:
1 litr bulionu warzywnego,
1/2 cebuli,
3 serki topione,
100 ml śmietany 30%,
1 bułka,
50g masła,
2 plastry szynki,
sól,
pieprz,
suszony koperek,
oliwa.
PRZYGOTOWANIE:
1. Bulion warzywny przelewam do garnka i zagotowuję. Cebulę kroję w małą kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Do bulionu dodaję rozdrobnione serki, mieszam. Gotuję na
małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku suszonym koperkiem, solą
oraz pieprzem.
2. Bułkę kroję w kostkę. Podrumieniam na maśle, aż grzanki będą chrupiące. Szynkę kroję w plaski.
Układam na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę około 10 minut w
temperaturze 180 stopni.
3. Zupę podaję z grzankami oraz chipsami z szynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz