sobota, 13 lutego 2016

Truskawkowo- serowa fantazja

W sobotnie przedpołudnie zapraszam Was na fantazję truskawkowo- serową, czyli pyszny sernik z musem truskawkowym. Jutro Walentynki, więc koniecznie musicie przygotować to ciasto dla swojej drugiej połówki. 


SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki,
1/2 kostki margaryny,
2 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru pudru,
Masa serowa:
700g mielonego białego sera,
5 jajek,
100g masła,
2/3 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki budyniu śmietankowego,
Mus truskawkowy:
600g truskawek świeżych lub mrożonych,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
truskawki do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Masa serowa: Masło ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami na puszystą masę. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni.
3. Mus truskawkowy: Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na przestudzony sernik. Wyrównuję. Odstawiam do stężenia.
4. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Przekładam do rękawa cukierniczego. Przygotowane ciasto kroję na porcje i dekoruję bitą śmietaną oraz kawałkami truskawek.

5 komentarzy:

  1. Kasiu kolejne pyszne ciasto :)pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ser moze byc taki z wiiadereczka juz gotowy ? Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być. Tylko radziłabym dodać do masy serowej jeszcze łyżkę mąki, aby masa nie była za rzadka :)

      Usuń
  3. prezenyuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń