wtorek, 9 lutego 2016

Kokosanki z marmoladą

W ostatni dzień Karnawału zapraszam na pyszne kokosowe ciasteczka. Bardzo lubię je przygotowywać, gdyż łatwo i szybko się je robi, a przy tym wspaniale smakują. To idealny deser do przedpołudniowej kawy lub herbatki.  Polecam!!!



SKŁADNIKI:
200g wiórków kokosowych,
50g masła,
100g cukru,
3 łyżki mleka,
3 białka,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
4 łyżki marmolady różanej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło przekładam do garnka i rozpuszczam. Dodaję cukier oraz mleko. Mieszam. Wsypuję wiórki kokosowe. Mieszam, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę odstawiam do przestudzenia.
2. Białka razem z solą ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję mąkę ziemniaczaną. Na końcu do piany dodaję masę kokosową. Delikatnie całość mieszam łyżką. 
3. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam. Na środku ciasteczek robię mały otworek. Wgłębienie wypełniam marmoladą.
4. Ciasteczka piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. 

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł by połączyć kokosanki z dżemikiem.

    OdpowiedzUsuń