poniedziałek, 29 lutego 2016

Kaczka z warzywami po azjatycku

Dzisiaj polecam przepis na pyszną kaczkę duszoną z warzywami w stylu azjatyckim. To doskonała propozycja na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Kaczkę podałam z dzikim ryżem. 



SKŁADNIKI:
2 piersi z kaczki,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
300g chińskiej mieszanki warzywnej
1/2 puszki mleczka kokosowego,
100 ml śmietany 30%,
1/2 szklanki wody,
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,
1 łyżka żółtej pasty curry,
kawałek świeżego imbiru,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Z piersi kaczki zdejmuję skórę. Mięso kroję w kostkę. Cebulę  oraz czosnek obieram i kroję w małą kostkę. Mięso razem z cebulą i czosnkiem podsmażam na rumiano na oliwie. Wlewam wodę oraz wsypuję paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu około 15 minut.
2. Mieszankę warzywną podsmażam około 10 minut na oliwie. Dodaję do mięsa. Mieszam. Następnie wlewam mleczko kokosowe oraz śmietanę. Dodaję pastę curry oraz starty korzeń imbiru. Wszystko razem duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz