czwartek, 11 lutego 2016

Sos pieczarkowy

Dzisiaj prezentuję Wam prosty przepis na sos pieczarkowy. Jego przygotowanie zajmuję tylko chwilę. To doskonały dodatek do obiadu. Polecam!!!


SKŁADNIKI: 
400g pieczarek,
1 cebula,
3 łyżki masła,
1/2 szklanki wody,
1,5 łyżeczki kminku,
1/2 łyżki suszonego koperku.
1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki śmietany 30%,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki oraz cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam pieczarki razem z cebulą. Następnie wlewam wodę. Wsypuję kminek, suszony koperek oraz przyprawę warzywną. Duszę na małym ogniu około 20 minut. 
2. Śmietany razem mieszam. Wlewam do pieczarek. Mieszam i duszę jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię pieczarki, a sosik jest rewelacyjny ze śląskimi kluseczkami.

    OdpowiedzUsuń