Dzisiaj prezentuję Wam prosty przepis na sos pieczarkowy. Jego przygotowanie zajmuję tylko chwilę. To doskonały dodatek do obiadu. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
400g pieczarek,
1 cebula,
3 łyżki masła,
1/2 szklanki wody,
1,5 łyżeczki kminku,
1/2 łyżki suszonego koperku.
1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki śmietany 30%,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki oraz cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam pieczarki razem z cebulą. Następnie wlewam wodę. Wsypuję kminek, suszony koperek oraz przyprawę warzywną. Duszę na małym ogniu około 20 minut.
2. Śmietany razem mieszam. Wlewam do pieczarek. Mieszam i duszę jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Kasiu pyszny sosik :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczarki, a sosik jest rewelacyjny ze śląskimi kluseczkami.
OdpowiedzUsuń