poniedziałek, 22 lutego 2016

Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną wytrawną galaretkę z dodatkami. Galaretka ta wielokrotnie gości na moim stole. Jest trochę pracochłonna, ale efekt końcowy jest wart poświęcenia. Galaretkę podaję z pieczywem, skropioną octem lub cytryną. 



SKŁADNIKI:
2 nóżki wieprzowe,
2 udka z kurczaka,
1 golonka przednia bez skóry i kości,
1 marchew,
1 pietruszka, 
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżka domowej przyprawy warzywnej,
2 łyżki żelatyny,
4 łyżki groszku konserwowego,
3 jajka,
sól,
pieprz,
natka pietruszki,
woda.

PRZYGOTOWANIE:
1. Nóżki, udka i golonkę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Mięso zalewam wodą. Gotuję około 2,5 godziny na małym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodaję obraną marchewkę i pietruszkę. 
2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmuję. Wywar przecedzam przez sitko. Dodaję żelatynę, sól i pieprz do smaku. Mieszam.
3. Mięso obieram ze skóry i kości, kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekrawam na pół. 
4. Na dnie miseczek układam jajka. Dodaję mięso, pokrojone warzywa, groszek i natkę pietruszki. Całość zalewam wywarem. Odstawiam do stężenia. Galaretki przed podaniem wyjmuję z miseczek i skrapiam octem lub sokiem z cytryny.

1 komentarz:

  1. Haha, świetnie wkomponowałaś te jajka. Chyba miałabym problem, żeby to zjeść, nie lubię gdy jedzenie na mnie patrzy. A z takim jajecznym spojrzeniem mam wrażenie, że woła: nie zjadaj mnie!!! Błagam! ;)

    OdpowiedzUsuń