SKŁADNIKI:
2 udka z kaczki,
2 łyżki masła,
1/2 cebuli,
2 szklanki wody,
2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
50g suszonych grzybów leśnych,
50g suszonej żurawiny,
1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski,
2 łyżeczki mąki,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Udka z kaczki oprószam solą i
pieprzem. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Do mięsa wlewam wodę, dodaję suszone
grzyby oraz paprykę mieloną. Mięso duszę na małym ogniu około
godziny.
2. Następnie do mięsa dodaję suszoną
żurawinę. Musztardę mieszam z mąką i odrobiną wywaru spod
mięsa. Masę dodaję do mięsa. Mieszam i duszę jeszcze przez 10
minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę sarepską, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski. Musztarda sarepska to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, sałatek i marynat. Ma doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu.
Uwielbiam połaczenia mięsa i owoców. Pycha :)
OdpowiedzUsuń