SKŁADNIKI:
Ciasto:
Ciasto:
4 jajka,
150g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
170g mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
120g masła,
60g orzechów włoskich MAKAR,
60g orzechów laskowych MAKAR,
1,5 łyżeczki aromatu rumowego,
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
1,5 łyżki mleka,
orzechy włoskie i laskowe MAKAR do
dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka razem z cukrem i cukrem
waniliowym ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania
stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia.
Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewam rozpuszczone masło.
Na końcu dodaję posiekane orzechy i aromat rumowy. Mieszam.
2. Ciasto wykładam na wysmarowaną
tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piekę około
45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Przestudzoną babkę wyjmuję z formy.
3. Czekoladę łamię na kostki i
rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam,
aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam babkę.
Wierzch dekoruję orzechami włoskimi i laskowymi.
Do przygotowania babki wykorzystałam orzechy włoskie i orzechy laskowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Orzechy MAKAR to idealny dodatek do ciast. Orzechy są doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Wypieki z bakaliami MAKAR zawsze się udają. Produkty są warte polecenia i zakupu.
Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR. Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii, niezbędnych w każdej kuchni.
Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR. Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii, niezbędnych w każdej kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz