SKŁADNIKI:
Ciasto:
200g mąki,
150g masła lub margaryny,
3 żółtka,
1/2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki cukru,
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
1/2 puszki masy kajmakowej,
migdały MAKAR,
płatki
migdałowe MAKAR,
żurawina MAKAR,
orzechy laskowe MAKAR.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem (margaryną). Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do
pieczenia oraz cukier. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto rozwałkowuję. Ostrym nożem
wykrawam w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystuję do
zrobienia brzegu. Ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Na przestudzonym cieście rozsmarowuję masę kajmakową. Ciasto dekoruję bakaliami według uznania.
Do przygotowania mazurka wykorzystałam bakalie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Bakalie MAKAR są idealne do przygotowywania wielkanocnych wypieków. Bakalie są wysokiej jakości. W opakowaniach nigdy nie spotkamy ani pokruszonych, ani połamanych bakalii. Bakalie MAKAR są niezawodne w kuchni. Wypieki z ich wykorzystaniem zawsze się udają i wszystkim smakują.
Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR. Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii, niezbędnych w każdej kuchni.
Już świętami u Ciebie Kasiu zapachniało :)
OdpowiedzUsuńJuż świętami u Ciebie Kasiu zapachniało :)
OdpowiedzUsuńŚliczny jest :)
OdpowiedzUsuń