SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki,
1/2 szklanki ciepłej wody
niegazowanej,
20g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki oliwy,
szczypta soli,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1/2 brokuła,
250g filetu z dorsza,
150g pieczarek,
1 cebula,
50g sera żółtego,
1/2 łyżki suszonego koperku,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. We wodzie rozpuszczam drożdże oraz
cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól
oraz oliwę. Wyrabiam ciasto, tak aby było elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Brokuła gotuję na półtwardo w
osolonej wodzie. Dzielę na różyczki. Pieczarki kroję w
plasterki. Cebulę kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą
podsmażam około 5 minut na oleju. Rybę kroję na mniejsze kawałki, podsmażam po 2 minuty z każdej strony na oleju. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na
blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na
cieście rozkładam pieczarki, brokuła oraz rybę. Oprószam solą,
pieprzem i suszonym koperkiem. Wierzch posypuję żółtym serem.
4. Pizzę piekę około 25 minut w
temperaturze 200 stopni.
Pizzy z rębą jeszcze nie jadłam, ciekawe czy by mi smakowała.
OdpowiedzUsuń