piątek, 5 lutego 2016

Sałatka z wędzonym kurczakiem, porem i fasolą

W piątkowe przedpołudnie zapraszam na pyszną sałatkę z kurczakiem i warzywami. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Może być doskonałą przekąską podczas imprezy karnawałowej. 



SKŁADNIKI:
2 wędzone ćwiartki z kurczaka,
2 pory,
1 puszka kukurydzy konserwowej,
1/2 puszki fasoli czerwonej,
5 ogórków konserwowych,
5 jajek,
4 łyżki majonezu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Białe części pora kroję w plasterki, wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Następnie pora odcedzam na sitku i chwilę studzę.
2. Z ćwiartek kurczaka usuwam kości. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Ogórki kroję w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miski. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz