SKŁADNIKI:
600g ziemniaków,
1 średni burak ćwikłowy,
1 i 1/3 szklanki mąki,
1 jajko,
200g boczku surowego,
sól.
PRZYGOTOWANIE:
1. Buraka gotuję do miękkości we wodzie. Obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę.
2. Ziemniaki oraz startego buraka przekładam na stopnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. Z ciasta formuję wałeczki, które następnie kroję na ukos. Kopytka wrzucam na gotującą się osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam i wykładam na talerz.
3. Boczek kroję w cienkie paski. Podsmażam na rumiano. Boczkiem okraszam kopytka na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz