środa, 1 czerwca 2016

Smerfetka z borówkami

Dziś Dzień Dziecka... Wszystkim Dzieciom, tym małym i dużym, życzę zawsze uśmiechniętej buzi, wesołej zabawy i mnóstwa słodkich całusów. Wszystkich częstuję ciastem Smerfetka, które smakuje smerfastycznie. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
3 łyżki oleju,
2/3 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
szczypta soli,
Pianka:
300ml śmietany 36%,
2 opakowania galaretki niebieskiej,
Dodatkowo:
150g borówek amerykańskich,
2 opakowania galaretki niebieskiej,
niebieska posypka Dekor Pol z Cukieteria.pl.

PRZYGOTOWANIE:

1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Pianka: Dwie niebieskie galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Do śmietany dodaję tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3. Na stężonej piance układam borówki amerykańskie. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewam borówki na cieście. Wierzch ciasta posypuję niebieską posypką. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.



2 komentarze:

  1. Pychota! Wygląda bardzo smacznie! :)
    Zapraszam do udziału w urodzinowym konkursie Nastoletnich :) https://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2016/06/konkurs-sodko-oryginalnie-i-urodzinowo.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne ciasto!
    Kolor ma nieziemski.
    Juz widze, ze moje dzieci by oszalaly z wrazenia!
    :)

    OdpowiedzUsuń