Dzisiaj polecam przepis na pyszne marynowane skrzydełka, które z powodzeniem możecie zaserwować na każdej imprezie. Mięso jest zamarynowane w słodko- kwaśniej zalewie pomidorowej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
SKŁADNIKI:
10 skrzydełek z kurczaka,
2 jajka,
2 szklanki bułki tartej,
olej do smażenia,
Zalewa:
3 szklanki wody,
2 cebule pokrojone na piórka,
1/2 szklanki keczupu pikantnego,
6 łyżek octu,
1 łyżka cukru,
3 łyżki oleju,
2 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżeczki gorczycy,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
kilka ziaren pieprzu ziarnistego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Skrzydełka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Mięso wyjmuję z wywaru i studzę. Skrzydełka maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2. Z podanych składników przez około 5 minut gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia.
3. W dużym słoiku układam skrzydełka. Zalewam zalewą (mięso musi być zanurzone). Słoik zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce na noc, aby smaki się "przegryzły".
Super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię przeglądać Twojego bloga :)
Zapraszam do mnie (choć ostatnio trochę jest zaniedbany ale jeszcze trochę i będzie odświeżony) http://motylkowakuchnia.blogspot.it/
Pozdrawiam!
a ile cukru bo zalewa ma być słodko-kwaśna?
OdpowiedzUsuń1 łyżka cukru, nie dopisałam, przepraszam :)
UsuńNa pewno skusi mnie ten przepis ,wyprobuje w najblizszym czasie.
OdpowiedzUsuńJak dlugo moga stac?
OdpowiedzUsuń