piątek, 4 września 2015

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

Sezon śliwkowy z pełni, a ja zapraszam Was na pyszne ciasto ze śliwkami. To doskonały deser dla całej rodziny. Ciasto do przygotowania w kilka chwil. 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
5 dag margaryny
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
1,5 łyżki masła
5 dag mąki
5 dag masła
Dodatkowo:
30 dag śliwek
1 opakowanie cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:
  1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Wkładam na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm.
  2. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście. Oprószam cukrem waniliowym.
  3. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Posypuję ciasto. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

1 komentarz: