SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
5 dag margaryny
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
1,5 łyżki masła
5 dag mąki
5 dag masła
Dodatkowo:
30 dag śliwek
1 opakowanie cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
- Z podanych składników zagniatam ciasto. Wkładam na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm.
- Śliwki
przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście. Oprószam cukrem
waniliowym.
- Z
masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Posypuję ciasto. Piekę około 40 minut
w temperaturze 170 stopni.
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń