czwartek, 3 września 2015

Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, ogórkiem i czerwoną cebulą

Dzisiaj proponuję przepis na lekką surówkę z kapusty pekińskiej. To doskonały dodatek do obiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniaczkami smakuje wybornie. 


SKŁADNIKI:
1 kapusta pekińska
2 jabłka
4 ogórki konserwowe
1 cebula czerwona
1 łyżka Octu Winnego z czerwonego wina JAMAR
cukier
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę pekińską drobno szatkuję.  Solę o odstawiam na 30 minut. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach.
2. Jabłka, ogórki,cebulę oraz ocet winny dodaję do kapusty. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku cukrem oraz pieprzem. 


Do przygotowania surówki wykorzystałam Ocet Winny z czerwonego wina, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR. Ocet ma piękny czerwony kolor, jest zamknięty w białej szklanej butelce. Ocet ten ma 6% kwasowości. To idealny dodatek do różnego rodzaju sałatek, surówek czy marynat. Ocet nadał mojej sałatce ciekawego winnego smaku. Zdecydowanie będę po niego często sięgać w kuchni. 

Zachęcam wszystkich do zakupu produktów formy JAMAR, niezbędnych w każdej kuchni. 

1 komentarz:

  1. brzmi świetnie:) zapraszam do mnie: http://cleangoodfood.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń