wtorek, 15 września 2015

Kluski kładzione z jabłkiem, gruszką i cynamonem

Kluski kładzione z jabłkami to smaki mojego dzieciństwa. Tym razem wzbogaciłam je dodając gruszkę i cynamon. Kluski wyszły bardzo smaczne, będę je częściej przygotowywać w tej wersji. Polecam gorąco!!! 


SKŁADNIKI:
1 jajko
1,5 szklanki mąki
3-4 łyżki wody
1 gruszka
1 jabłko
70g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki cukru
sól

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajko dokładnie mieszam z wodą i mąką. Ciasto powinno być gęste i bez grudek. Jabłko oraz gruszkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do ciasta. Mieszam.
2. Na gotującą się osoloną wodę wrzucam łyżką niewielkie porcje ciasta. Gotuję 5 minut. Odcedzam i wykładam na talerz. Kluski posypuję cukrem.
3. Masło przekładam do garnuszka i rumienie. Mieszam z cynamonem. Polewam kluski i podaję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz