SKŁADNIKI:
Farsz:
30 dag grzybów leśnych
1 cebula
oliwa
sól
pieprz
Ciasto:
2 szklanki mąki
5 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
- Mąkę
przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na 20 minut do
wyrośnięcia.
- Ciasto
rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcje
farszu grzybowego i zwijam w rogaliki.
- Przygotowane rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńŚliczne jak ze sklepu :)
OdpowiedzUsuń