sobota, 26 września 2015

Tarta z masą kisielową i owocami

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszną krucho- drożdżową tartę z masą kisielową i owocami. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
150g margaryny,
2 łyżki cukru pudru,
3 żółtka,
20g drożdży,
1,5 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa kisielowa:
500 ml wody,
2 opakowania kisielu cytrynowego,
2 opakowania galaretki cytrynowej,
Dodatkowo:
300g owoców sezonowych

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 
2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Masa kisielowa: Z wody odlewam 1/2 szklanki. Pozostałą wodę zagotowuję. W odlanej wodzie mieszam kisiele. Masę wlewam do gotującej się wody. Mieszam i gotuję 2 minuty. Do gorącego kisielu wsypuję galaretkę. Dokładnie mieszam. Chwilę studzę. Masę wykładam na upieczony krucho- drożdżowy spód. Wyrównuję.
4. Na masie kisielowej układam ulubione owoce (ja użyłam śliwek i borówek amerykańskich). Gotową tartę wstawiam na godzinę do lodówki.

3 komentarze:

  1. Tarta ładnie się prezentuje , ciekawe jest to połącznie kiślu i galaretki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa ta tarta. Chętnie bym spróbowała :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń