SKŁADNIKI:
150g komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR,
1 szklanka wody,
1 ogórek,
1/2 puszki kukurydzy,
6 szt pomidorów koktajlowych,
6 szt żółtych pomidorków,
1,5 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soku z cytryny,
cukier,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Komosę ryżową zalewam wodą i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Pomidorki przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy.
2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam.
3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę.
Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko. Sprzyja budowaniu mięśni i spalaniu tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zmniejsza ryzyko występowania nowotworów oraz opóźnia proces starzenia się organizmu. W Polsce roślina ta jest mało znana, jednak coraz częściej można ją spotkać w sklepach. Zalecane jest, aby przed przygotowaniem ziarna wcześniej dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut). Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów. Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa nadała mojej sałatce ciekawego smaku. Doskonale współgrała z warzywami. Zdecydowanie będę po nią częściej sięgać, bo jest zarówno zdrowa, jak i bardzo smaczna.
Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy "MAKAR". Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych produktów w przystępnej cenie.
Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy "MAKAR". Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych produktów w przystępnej cenie.
uwielbiam takie lekkie, zdrowe sałatki, super!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze komosy ryżowej, ale sałatka apetycznie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń