sobota, 19 września 2015

Piernik z dynią i bakaliami

A oto moja kolejna dyniowa propozycja. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka chwil. Zapach ciasta podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem.



SKŁADNIKI:
3 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanka startego miąższu w dyni
150 ml oleju
1 szklanka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżki przyprawy korzennej
30 g orzechów włoskich
30 g rodzynek

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem wlewam olej. Nadal ubijając stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną.
2. Do ciasta dodaję miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cm x 25cm. Piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze:

  1. Pyszności, w podobny sposób robię ciasto marchewkowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. upiekłam, smakuje podobnie jak te z marchewką:)
    http://joannas55.blogspot.com/2015/09/ciasto-z-dynia-orzechami-i-zurawina.html

    OdpowiedzUsuń