poniedziałek, 21 września 2015

Ćwikła z chrzanem na zimę

Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe buraczki z chrzanem w słoikach. Buraczki według tego przepisu robię już od wielu lat. Zawsze wychodzą bardzo smaczne. Zapas słoików z ćwikłą znika ze spiżarni w mgnieniu oka. Zawsze wykorzystuję je jako dodatek do drugiego dania. Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
5 kg buraków ćwikłowych
3 cebule,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki startego świeżego chrzanu,
Zalewa:
1 litr wody,
350 ml octu spirytusowego JAMAR,
1,5 szklanki cukru,
1,5 łyżki soli,
5 liści laurowych,
5 ziaren ziela angielskiego,
ziarna pieprzu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Buraki ćwikłowe gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarte o drobnych oczkach. Cebulę oraz czosnek obieram i ścieram na tarce o małych oczkach.
2. Buraki mieszam z cebulą, czosnkiem oraz chrzanem. Odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce.
3. Z podanych składników gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. Zalewę przecedzam przez sitko i dodaję do buraków. Mieszam. 
4. Buraczki nakładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut.



Do przygotowania ćwikły wykorzystałam ocet fermentacyjny spirytusowy 10%, który otrzymałam do testowania od firmy Jamar. Ocet ten doskonale nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Nadał buraczkom odpowiedniej kwaśności i smaku. To idealny dodatek zarówno do przetworów, jak i innych potraw, szczególnie przygotowywanych na zimno. Ocet można z powodzeniem wykorzystać do surówek, wytrawnych galaretek czy marynat. Produkt jest wart polecenia i zakupu.

Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy Jamar, firma oferuje wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz