SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 torebki herbaty czarnej,
200ml wrzącej wody,
2 torebki herbaty czarnej,
200ml wrzącej wody,
40g rodzynek MAKAR,
40g suszonych wiśni MAKAR,
1 kieliszek rumu,
1/2 szklanki cukru,
1 kieliszek rumu,
1/2 szklanki cukru,
100g masła,
skórka otarta z połowy cytryny,
skórka otarta z połowy cytryny,
1 jajko,
1 żółtko,
250g mąki pszennej + 2 łyżki,
250g mąki pszennej + 2 łyżki,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru,
1,5 łyżki wody przegotowanej,
kilka kropli czerwonego barwnika,
kandyzowane wiśnie MAKAR do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatę zalewam wrzątkiem i
odstawiam na 2 godziny. Rodzynki oraz wiśnie razem mieszam i
zalewam rumem. Odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i
wiśnie odsączam z rumu i obtaczam w 2 łyżkach mąki.
2. Masło razem z cukrem ucieram na
puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję skórkę z
cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodaję zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i sodą. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki oraz wiśnie.
Delikatnie mieszam.3. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy.
4. Cukier puder ucieram z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polewam babkę. Na wierzchu układam kandyzowane wiśnie.
Do przygotowania babki wykorzystałam suszone wiśnie, rodzynki oraz wiśnie kandyzowane, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Bakalie MAKAR to produkty idealne do przygotowywania świątecznych wypieków. Mogą stanowić składnik wypieków lub być elementem dekoracyjnym, W ofercie firmy MAKAR znajdziemy cały wachlarz przepysznych bakalii. Produkty są warte zakupu. Wypieki z bakaliami MAKAR zawsze się udają.
Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezbędnych w każdej kuchni.
Też niedawno piekłam herbacianą; pyszności :)
OdpowiedzUsuńZ takimi dodatkami, babka musi rewelacyjnie smakować :)
OdpowiedzUsuń