poniedziałek, 7 marca 2016

Ptysie z pastą jajeczno- chrzanową

Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję na śniadanie wielkanocne, czyli wytrawne ptysie z pastą jajeczno- chrzanową. Ptysie są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. 


SKŁADNIKI:
Ciasto ptysiowe:
1/2 szklanki wody,
50g masła,
100g mąki,
3 jajka,
szczypta soli,
Pasta:
5 jajek,
1/2 cebuli,
2 łyżki majonezu,
1/2 łyżki świeżego startego chrzanu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Do garnka wlewam wodę. Dodaję masło oraz sól. Rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Cały czas mieszając zaparzam ciasto przez około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję jajka i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam okrągłe ciasteczka. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Pasta: Jajka gotuję na twardo i obieram. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przekładam do blendera i miksuję na jednolitą masę.
3. Upieczone ptysie przekrawam na pół. Na spód ptysia nakładam łyżką lub szprycą porcję pasty, przykrywam wierzchołkiem i sklejam. Gotowe ptysie układam na talerzu.

1 komentarz: