SKŁADNIKI:
Ciasto ptysiowe:
1/2 szklanki wody,
50g masła,
100g mąki,
3 jajka,
szczypta soli,
Pasta:
5 jajek,
1/2 cebuli,
2 łyżki majonezu,
1/2 łyżki świeżego startego
chrzanu,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Do garnka wlewam wodę. Dodaję masło oraz sól. Rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Cały czas
mieszając zaparzam ciasto przez około 5 minut. Odstawiam do
przestudzenia. Do ciasta dodaję jajka i miksuję. Ciasto przekładam do
rękawa. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam okrągłe
ciasteczka. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Pasta: Jajka gotuję na twardo i
obieram. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka, cebulę, majonez,
chrzan oraz przyprawy przekładam do blendera i miksuję na jednolitą
masę.
3. Upieczone ptysie przekrawam na pół.
Na spód ptysia nakładam łyżką lub szprycą porcję pasty,
przykrywam wierzchołkiem i sklejam. Gotowe ptysie układam na talerzu.
Kasiu wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuń