SKŁADNIKI:
Ciasto miodowe:
400g mąki,
150g masła,
2 jajka,
1,5 łyżki miodu płynnego akacjowego Miody Polskie,
150g cukru,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
Pianka jagodowa:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
5 łyżek jagód z syropu,
3 galaretki fioletowe,
Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady,
kakaowa posypka
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. To samo co z pierwszą częścią ciasta robię z drugą porcją.
2. Galaretki rozpuszczam w 600ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Mleko skondensowane miksuję z jagodami oraz tężejącą galaretką. Masę wykładam na jedno z ciast miodowych. Wyrównuję i przykrywam drugim ciastem. Ciasto wstawiam na dwie godziny do lodówki.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Całość posypuję kakaową posypką.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam miód akacjowy Miody Polskie, który otrzymałam do testowania od sklepu Komu Komu. Miód ten jest miodem płynnym, o jasnosłomkowej barwie. Wielką zaletą miodu jest to, że przez długi okres czasu nie krystalizuje się i pozostaje płynny. Miód akacjowy to idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów, sosów i marynat. To także doskonały słodzik napojów. Miód akacjowy jest szczególnie lubiany przez dzieci. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania i jeszcze niejednokrotnie użyję go do swoich wypieków.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą produktową sklepu Komu Komu i zakupu ich wspaniałych produktów.
Kasiu super wymyśliłaś to ciasto :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda i zapewne rewelacyjnie smakuje.
OdpowiedzUsuńBajeczne ciasto :)
OdpowiedzUsuń