wtorek, 1 marca 2016

Gulasz staropolski z ogórkiem i marchewką

Dzisiaj polecam przepis na pyszny gulasz z karkówki z ogórkiem kiszonym i marchewką. To doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Gulasz można podać z pieczywem, kaszą lub ryżem. 


SKŁADNIKI: 
600g karkówki bez kości,
1,5 litra wody,
1 cebula,
4 ogórki kiszone,
1 marchewka,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
1 łyżka mąki,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka mielonego kminku,
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki oregano,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę kroję w kostkę. Mięso oprószam mąką i podsmażam na oliwie. 
2. Mięso przekładam do garnka. Wlewam wodę. Dodaję papryki mielone, kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około godziny. 
3. Cebulę kroję w kostkę. Dodaję do gulaszu. Ogórki i marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Także dodaję do gulaszu. Mieszam i gotuję jeszcze przez 30 minut.
4. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem i oregano. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz