niedziela, 6 marca 2016

Seromakowiec z bakaliami

Seromakowiec to ciasto, które piekę na każde święta. Nie zabraknie go również na tegorocznym wielkanocnym stole. Warto je przygotować. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
50g masła,
100g margaryny,
1,5 łyżki cukru,
3 żółtka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa makowa:
400g maku mielonego MAKAR,
1/2 kostki margaryny,
4 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
50g bakalii MAKAR (orzechy, migdały, rodzynki),
kilka kropli aromatu migdałowego,
Masa serowa:
700g zmielonego sera białego,
1/2 kostki masła,
6 jajek,
1/2 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
30g rodzynek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm.
2. Masa makowa: Do zmielonego maku dodaję rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry, bakalie i aromat. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję.
3. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję ser, budyń oraz rodzynki. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję.
4. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 180 stopni.


Do przygotowania ciasta wykorzystałam bakalie oraz mak mielony, które otrzymałam do testowania od firmy MAKARMak mielony MAKAR to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw przygotowywanych na słodko. Mak jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go ani parzyć, ani mielić, co pozwala nam zaoszczędzić sporo czasu. Produkt jest wart polecania i zakupu.

Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezbędnych do przygotowywania świątecznych wypieków. 


3 komentarze: