SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki,
150g masła,
2 łyżki kakao,
4 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
1,5 łyżki śmietany 18%,
20g drożdży,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 słoika powideł śliwkowych ORZECH,
1 tabliczka gorzkiej czekolady.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam z kakao. Dodaję masło oraz pokruszone drożdże i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto rozwałkowuję tworząc okrąg. Kroję je na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwijam w rogaliki.
3. Rogaliki układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Czekoladą polewam upieczone rogaliki.
Do przygotowania rogalików wykorzystałam powidła śliwkowe, które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH.
Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH, niezbędnych w każdej kuchni.
Nigdy jeszcze nie robiłam kakowych rogalików.
OdpowiedzUsuńJak tak patrzę na zdjęcie to w głowie kotłuje mnie się tylko jedna myśl - czekolada :D. Świetny przepis
OdpowiedzUsuń