wtorek, 8 marca 2016

Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką

Na dzisiejszy obiad polecam pyszną zupę fasolową z wędliną i warzywami. Zupa jest bardzo syta. To doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. 


SKŁADNIKI:
300g wędzonych żeberek wieprzowych,
300g fasoli Jaś,
2 litry wody,
200g kiełbasy podwawelskiej,
200g boczku wędzonego,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 cebula,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej,
1/2 łyżki papryki mielonej,
1 papryka czerwona,
1 pomidor,
1 łyżeczka majeranku,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ORZECH,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny.
2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą podsmażam na rumiano na oliwie i dodaję do zupy.
3. Na końcu do zupy dodaję koncentrat i gotuję jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawiam do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem. 


Do przygotowania zupy wykorzystałam koncentrat pomidorowy, który otrzymałam do testowania od firmy ORZECH

Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH, niezbędnych w każdej kuchni.


1 komentarz: