SKŁADNIKI:
250g masła,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1,5 łyżki kakao,
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
1/2 szklanki cukru pudru,
sok z połowy cytryny,
kandyzowana skórka cytrynowa
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieram razem z cukrem na
puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku.
Następnie naprzemiennie dodaję mleko, mąkę wymieszaną z kakao i
sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą
pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.
2. Ciasto przekładam do wysmarowanej
tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut
w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.
3. Cukier puder razem z sokiem z
cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewam
babkę. Wierzch posypuję kandyzowaną skórką cytrynową.
Kasiu śliczna babeczka :)
OdpowiedzUsuńSuper babka :)
OdpowiedzUsuń