czwartek, 24 marca 2016

Babka kakaowa z dżemem

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej babki wielkanocnej. Ja proponuję Wam przepis na pyszną babkę kakaową z dżemem porzeczkowym. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
250g masła,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1,5 łyżki kakao,
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
1/2 szklanki cukru pudru,
sok z połowy cytryny,
kandyzowana skórka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieram razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodaję mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.
2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.
3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch posypuję kandyzowaną skórką cytrynową.

2 komentarze: