czwartek, 31 marca 2016

Pizza z porem i kukurydzą

Pizza to jedna z najbardziej rozpowszechnionych potraw świata. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszną pizzę z warzywnymi dodatkami i chrupiącym brzegiem. To doskonała przekąska na każdą imprezę. Pizzę podałam polaną pysznym keczupem ROLESKI.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
20g świeżych drożdży,
150 ml ciepłej wody niegazowanej
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2,5 łyżki oleju,
Dodatkowo:
1 por,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
200g pieczarek,
1 cebula,
2 pomidory,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
50g sera żółtego,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki bazylii,
oliwa,
sól,
pieprz,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Pora kroję w plasterki. Na oliwie podsmażam pora przez około 5 minut. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 7 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Kukurydzę odsączam z zalewy. Pomidora kroję w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę i formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam kolejno pieczarki, pora, kukurydzę oraz plasterki pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem.
4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem polewam obficie keczupem.



3 komentarze:

  1. mmm.. pychotka :) chętnie bym zjadła kawałeczek :)
    http://naszlakusmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, też muszę zrobić domową pizzę bo już dawno u mnie nie gościła :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń