poniedziałek, 21 marca 2016

Wiosenne Orzeźwienie

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny makowiec z musem jabłkowym i masą śmietanową. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Może upieczecie je na nadchodzące święta?


SKŁADNIKI:
Makowiec:
1 i 1/3 szklanki mąki,
100g masła,
3 żółtka,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO,
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
1/3 szklanki wody,
2 opakowania galaretki o smaku kiwi,
Masa śmietanowa:
400ml śmietany 30%,
2 opakowania galaretki cytrynowej.
Dodatkowo:
Polewa i dekoracja deserowa HELIO.

PRZYGOTOWANIE:
1. Makowiec: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki  zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na przestudzonego makowca, wyrównuję.
3. Masa śmietanowa: Galaretki żółte rozpuszczam w 400ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. Wierzch ciasta dekoruję czekoladowymi pastylkami HELIO


Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową oraz dekorację czekoladową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Masa makowa HELIO jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć na ciasto. Nie potrzeba do niej dodawać żadnych dodatkowych składników. Czekoladowe dekoracje HELIO możemy wykorzystać na dwa sposoby. Można je rozpuścić i polać nimi ciasto lub bez rozpuszczania wykorzystać czekoladowe elementy do dekoracji ciasta. Produkty zyskały moje wielkie uznanie. Są bardzo wygodne do użycia. Warto je zakupić i wykorzystać do przygotowywania wypieków.

Zachęcam do zakupu produktów HELIO niezbędnych w każdej kuchni.


3 komentarze:

  1. bardzo ciekawe ciacho, na pierwszy dzień wiosny pasuje jak ulał:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń